Κλινική διατροφή

Κλινική διατροφή

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλες τις υπηρεσίες μας για την κλινική διατροφή
Υπέρταση και Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Υπέρταση και Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Η υπέρταση, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να προκαλέσει φθορά σε όργανα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και στο αγγειακό σύστημα. Είτε ρυθμιστεί με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής είτε όχι, απασχολεί τους πάσχοντες διότι ακόμα και στην πρώτη περίπτωση δεν παύουν να διατρέχουν κινδύνους και να θεωρούνται υπερτασικοί με ότι συνεπάγεται αυτό (τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι, χρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής, στοχευμένη διατροφική διαχείριση της πάθησης κ.ο.κ.).

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή οι παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, που και σε αυτή την περίπτωση η διαχείρισή τους γίνεται και με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, απασχολούν εξίσου τους πάσχοντες που στις περισσότερες περιπτώσεις καλούνται να κάνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα την πάθηση.

Στόχος μας είναι:

  • Η διατροφική καθοδήγηση ώστε να είναι όσο το δυνατό καλύτερη η διαχείριση αυτών των παθήσεων, ανάλογα με το περιστατικό.
  • Η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, η ρύθμιση πιθανών δυσλιπιδαιμιών και η ακολουθία των απαιτούμενων διατροφικών συστάσεων, η διατροφική εκπαίδευση κ.α.
Σιδηροπενική Αναιμία

Σιδηροπενική Αναιμία

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεταβολικές διαδικασίες και έμμεση εμπλοκή στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας η ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος είναι μειωμένη, καθώς τα επίπεδα σιδήρου που είναι βασικό στοιχείο παραγωγής της αιμοσφαιρίνης (πρωτεΐνης – μεταφορέα του οξυγόνου), είναι αρκετά χαμηλά.

Ένα καλά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο μπορεί να συμπληρώσει και να ενισχύσει τη φαρμακευτική αγωγή, όταν λαμβάνεται, και σε δεύτερο χρόνο να διατηρήσει το σίδηρο και τη φεριττίνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την απορρόφησή του μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος σας.

Στόχος μας είναι:

  • Η σύνταξη εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής, πλούσιο σε σίδηρο, με συνδυασμούς τροφίμων που θα ενισχύουν την απορρόφηση του.
  • Η διατροφική εκπαίδευση, ώστε ο διαιτώμενος να έχει την ικανότητα οποιαδήποτε στιγμή μελλοντικά να διαχειριστεί το ζήτημα, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα υποστήριξη ειδικού.
Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

Τον προηγούμενο αιώνα, η διατροφή των διαβητικών ασθενών ήταν ιδιαίτερα άνοστη και μονότονη. Οι ίδιοι οι ασθενείς ήταν λιγότερο ενημερωμένοι και αρκετά φοβισμένοι. Η γνώση σχετικά με τη δύναμη που έχουν τα τρόφιμα και οι συνδυασμοί τους λιγοστή και η βιομηχανία τροφίμων με ελάχιστες επιλογές, με αποτέλεσμα τα άτομα με διαβήτη να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη συμμόρφωση μίας τόσο “άκαμπτης” και “αυστηρής” διατροφής.

Στις μέρες μας όλα αυτά δεν ισχύουν. Οι συστάσεις διατροφής για διαβητικούς ασθενείς είναι συγκεκριμένες με βασικές αρχές την ισορροπία και την ποικιλία, και μηδενικές απαγορεύσεις! Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, επομένως σημειώστε πως η παρατήρηση και οι προγραμματισμένες μετρήσεις σακχάρου (όταν προβλέπονται από τον/την θεράποντα/ουσα), παράλληλα με τη διατροφική υποστήριξη θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να μάθετε καλύτερα το σώμα σας!

Δείτε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1)
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2)
  • Διαβητική νεφροπάθεια

Στόχος μας είναι:

  • Η διατροφική εκπαίδευση (προγραμματισμός συχνότητας και ποιότητας γευμάτων, καταμερισμός υδατανθράκων).
  • Η διαχείριση της διατροφής σας εντός και εκτός σπιτιού.
  • Η παρακολούθηση της κατάστασης θρέψης και η επίτευξη και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Νοσήματα Γαστρεντερικού

Νοσήματα Γαστρεντερικού

Τα νοσήματα γαστρεντερικού, είτε αφορούν το ανώτερο, είτε το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διατροφή. Ένα άρτια σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας, ακόμα και επικουρικά, όταν γίνεται ταυτόχρονα με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Δείτε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί:

  • Γαστρεντερικές Διαταραχές (ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, διάρροια)
  • Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
  • Οισοφαγίτιδα
  • Πεπτικό έλκος
  • Αχαλασία Οισοφάγου
  • Σύνδρομο Dumping
  • Δυσανεξία στη Λακτόζη
  • Δυσανεξία στη Γλουτένη (Κοιλιοκάκη)
  • Εκκολπώματα
  • Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) – Ελκώδης Κολίτιδα / Νόσος του Crohn
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)
  • Σύνδρομο Βραχέως Εντέρου (ΣΒΕ)
  • Νοσήματα Ήπατος και Παγκρέατος
  • Χολολιθίαση

Στόχος μας είναι:

  • H διατροφική εκπαίδευση του ατόμου ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζει (αποφυγή ή υποχώρηση πιθανών συμπτωμάτων).
  • Η παρακολούθηση της κατάστασης θρέψης, της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους και επιθυμητής σύστασης σώματος (ανάλυση σύστασης σώματος ίσως να μην είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε πολλά περιστατικά).

Στόχος μας είναι:

  • H διατροφική εκπαίδευση του ατόμου ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζει (αποφυγή ή υποχώρηση πιθανών συμπτωμάτων).
  • Η παρακολούθηση της κατάστασης θρέψης, της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους και επιθυμητής σύστασης σώματος (ανάλυση σύστασης σώματος ίσως να μην είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε πολλά περιστατικά).
bariatriki

Βαριατρική Χειρουργική

Η βαριατρική χειρουργική ή χειρουργική παχυσαρκίας ή μεταβολική χειρουργική όπως ονομάστηκε μεταγενέστερα έχει παγιώσει τη θέση της στη χώρα τα τελευταία χρόνια και αποτελεί μία αρκετά αποτελεσματική μέθοδο διαχείρισης παθήσεων, που εμφανίζονται εξαιτίας του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους – λίπους. Όταν οι κλασσικές μέθοδοι διαχείρισης βάρους (διατροφή, φυσική δραστηριότητα, αλλαγές του τρόπου ζωής) έχουν δοκιμαστεί επαναλαμβανόμενα και δεν έχουν λειτουργήσει, τότε τα άτομα μπορούν να εξετάσουν και αυτό το ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία θεωρείται νόσος και είναι αναγκαίο να δοθεί η πρέπουσα προσοχή με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.

Για να υπάρξει ένδειξη μιας επέμβασης παχυσαρκίας θα πρέπει σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα να πληρούνται ορισμένα κριτήρια:

• Παχύσαρκο άτομο με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) άνω του 40 (BMI>40 Kg/m² νοσογόνος παχυσαρκία)

ή

• BMI > 35 Kg/m² σε συνδυασμό με 1 τουλάχιστον συνοδό νόσημα (ΣΔ1 ή ΣΔ2 ή υπέρταση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.)

ή

• BMI 30-35 Kg/m² σε συνδυασμό με ΣΔ2, ο οποίος δεν έχει αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και διατροφή, παρόλο που ο πάσχων έχει συμμορφωθεί με όλες τις οδηγίες (Μεταβολική Χειρουργική) —- συναντάται σπάνια
• Αποκλεισμός αιτιών δευτεροπαθούς παχυσαρκίας, όπως ενδοκρινολογικών διαταραχών (π.χ. υποθυρεοειδισμός)
• Αποκλεισμός ή θεραπεία τυχόν ψυχικών διαταραχών (π.χ. κατάθλιψης) ή κακοήθους υπερφαγίας που οδηγούν στην πολυφαγία και κατ’ επέκταση στην παχυσαρκία
• Αποφυγή εγκυμοσύνης σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους από την επέμβαση.

Σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις η διατροφική υποστήριξη καλό είναι να ξεκινά τουλάχιστον 2 μήνες πριν από το χειρουργείο και σταματά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από αυτό ή συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής με τροποποιήσεις στη συχνότητα και τον τρόπο παρακολούθησης. Είναι αναγκαίο το άτομο που θα υποβληθεί σε τέτοιου είδους χειρουργική επέμβαση να γνωρίζει όλη τη διαδικασία και τα διατροφικά στάδια που θα ακολουθήσουν και να λάβει ως ευκαιρία αλλαγών τη νέα του αφετηρία.

Στόχος μας είναι:

Προεγχειρητικά:

  • Η διατροφική αξιολόγηση (εκτενές διατροφικό ιστορικό και ιστορικό προσπαθειών απώλειας βάρους, καταγραφή συχνότητας κατανάλωσης γευμάτων εκτός σπιτιού και τρόπου μαγειρέματος, γνωστοποίηση τροφικών αλλεργιών – δυσανεξιών, κίνητρα κ.α.).
  • Η γνωστοποίηση των διατροφικών σταδίων με τα οποία πρέπει να συμμορφωθεί το άτομο μετά την επέμβαση.
  • Η ορισμένη απώλεια βάρους (μόνο αν ζητηθεί από την ιατρική ομάδα).
  • Η έναρξη διατροφικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.

Μετεγχειρητικά:

  • Η επαρκής κάλυψη του οργανισμού σε μάκροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά (τους πρώτους 2 μήνες είναι αναγκαία η χορήγηση πόσιμων διατροφικών συμπληρωμάτων).
  • Η σταδιακή επανένταξη των τροφίμων από όλες τις ομάδες.
  • Η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μετεγχειρητικά (π.χ. σύνδρομο dumping).
  • Η διατροφική εκπαίδευση (διατροφικές οδηγίες σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που πρέπει να καταναλώνεται, ανάλογα με το μετεγχειρητικό στάδιο και το είδος της βαρϊατρικής επέμβασης)
  • Η τροποποίηση διατροφικών συνηθειών.
Νεφρικές Παθήσεις

Νεφρικές Παθήσεις

Οι ασθενείς με νεφρικές παθήσεις είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες, ανάλογα με το είδος της νεφρικής νόσου. Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιούνται πολύ συχνά αλλαγές στο διατροφικό πλάνο των ασθενών με στόχο την επιβράδυνση ή τη διακοπή του ρυθμού εξέλιξης της εκάστοτε νόσου. Είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί ιδιαίτερα λεπτομερής σχεδιασμός της διατροφής, ως προς την πρόσληψη πρωτεΐνης, υγρών, νατρίου, καλίου, φωσφόρου (κ.α.) από την πρώτη κιόλας στιγμή της διάγνωσης.

Δείτε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί:

  • Νεφρολιθίαση
  • Νεφρωσικό Σύνδρομο
  • Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια (ΟΞΑ)
  • Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ)

Στόχος μας είναι:

  • Ο σχεδιασμός εξατομικευμένου διαιτολογίου, ελέγχοντας λεπτομερώς την πρόσληψη όλων των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τη νεφρική λειτουργία.
  • Η ενσωμάτωση γευμάτων, ώστε η διατροφή να γίνει όσο το δυνατό πιο ενδιαφέρουσα και να αυξηθεί η πιθανότητα συμμόρφωσης του πάσχοντα για όσο χρόνο οριστεί ή και για πάντα.
  • Η αποφυγή υποσιτισμού και η διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης.
Νεοπλασματικές Νόσοι

Νεοπλασματικές Νόσοι

Η διατροφική υποστήριξη στη μάχη ενάντια του καρκίνου είναι απαραίτητη. Πρωταρχικό μέλημα είναι η ενίσχυση του οργανισμού και η επίτευξη καλής κατάστασης θρέψης του ογκολογικού ασθενή, η υποστήριξή του σε όλη τη διαδρομή θεραπευτικών παρεμβάσεων στις οποίες θα υποβληθεί και η διαχείριση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος, είτε λόγω του σημείου που εντοπίζεται η νόσος, είτε λόγω των θεραπειών, είτε λόγω της ενδεχόμενης γενικής αδυναμίας του οργανισμού.

Ο καρκίνος έχει σημαντική επίδραση και στις σωματικές λειτουργίες αλλά και σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να δοθεί η πρέπουσα σημασία στη διατροφική κατάσταση του πάσχοντα από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διάγνωσης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατάλληλη διατροφική παρέμβαση.

Σε αυτή την υπηρεσία η δομή των συνεδριών και του διατροφικού υλικού θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Το είδος του καρκίνου (Ποιο είναι το πάσχον σημείο;)
  • Το είδος των θεραπειών που πρόκειται να γίνουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση)
  • Η κατάσταση θρέψης του ασθενή (Έχει χάσει βάρος; Πως είναι οι δυνάμεις και η καθημερινότητά του;)
  • Η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή (Ο ασθενής εμφανίζει ανορεξία;)
  • Η ύπαρξη γαστρεντερικών διαταραχών (αλλοίωση ή απώλεια γεύσης, ξηροστομία, ναυτία, έμετος, διάρροια, δυσκοιλιότητα).
  • Η ύπαρξη δυσφαγίας (δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση)
  • Η ανάγκη έναρξης τεχνητής εντερικής διατροφής (μέσω σωλήνα ή πόσιμων διατροφικών συμπληρωμάτων).

Στόχος μας είναι:

  • Η σύνταξη εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής για την επίτευξη και διατήρηση καλής κατάστασης θρέψης, κοινωνικής ζωής και καθημερινότητας.
  • Η αποφυγή ή η αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.
  • Η διατροφική παρακολούθηση μετά το πέρας της ασθένειας με σκοπό τη μείωση των πιθανοτήτων επανεμφάνισης του καρκίνου.
Τεχνητή-Διατροφή-(Εντερική)

Τεχνητή Διατροφή (Εντερική)

Η τεχνητή διατροφή είναι ευρέως διαδεδομένη μέθοδος υποστήριξης θρέψης ασθενών που αδυνατούν να διατραφούν από το στόμα ή διατρέφονται μερικώς από το στόμα.”

Η εντερική τεχνητή διατροφή χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με την οδό χορήγησης:

  • Εντερική διατροφή μέσω καθετήρα (μέσω ρινογαστρικού ή ρινοδωδεκαδακτυλικού ή ρινονηστιδικού σωλήνα, γαστροστομία, νηστιδοστομία).
  • Εντερική διατροφή με πόσιμα διατροφικά συμπληρώματα.

Η οδός χορήγησης, άρα και ο μέθοδος τεχνητής διατροφής που θα επιλεχθεί για τον κάθε ασθενή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πάθηση του ατόμου, η λειτουργικότητα του γαστρεντερικού συστήματος, ο προβλεπόμενος χρόνος χορήγησης αυτού του τύπου υποστήριξης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ακολουθήσει ο ασθενής για την αντιμετώπιση της εκάστοτε ασθένειας (π.χ. χειρουργική επέμβαση), η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, η πιθανότητα εισρόφησης, η υφή και ο όγκος της τροφής που χρειάζεται ο ασθενής για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών του αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά κ.α.

Στόχος μας είναι:

  • Η δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου διατροφικής υποστήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά και το είδος της μεθόδου που θα οριστεί από τον θεράποντα ιατρό (είτε είναι αμιγώς ένα πλάνο εντερικής διατροφής από σωλήνα, είτε συνδυαστικό με σίτιση και από το στόμα, είτε είναι εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα συμπεριλαμβάνει και πόσιμα διατροφικά συμπληρώματα).
  • Η παρακολούθηση της κατάστασης θρέψης, της διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους και επιθυμητής σύστασης σώματος (ανάλυση σύστασης σώματος ίσως να μην είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε πολλά περιστατικά).
  • Η παρακολούθηση των τιμών των ηλεκτρολυτών, της ουρίας, της κρεατινίνης, της γλυκόζης στο αίμα κ.α., των σημείων οιδήματος και αφυδάτωσης, της συχνότητας και της υφής των κενώσεων, του ισοζυγίου των υγρών κ.α.

*Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να παρακαμφθεί το γαστρεντερικό σύστημα ή οι ασθενείς δεν μπορούν να ανεχθούν την εντερική διατροφή, τότε η παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών πρέπει να γίνεται ενδοφλεβίως με παρεντερική διατροφή.

**Και η τεχνητή εντερική, αλλά και η παρεντερική διατροφή (σε κεντρική γραμμή), μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο σπίτι, υπό προϋποθέσεις. Δεν είναι απαραίτητο να νοσηλεύεται ο ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν υπάρχει άλλη αιτία.