ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχω πάλι φούσκωμα!

Το φούσκωμα, δηλαδή η διόγκωση – αύξηση της διαμέτρου – της κοιλιακής χώρας, υπάρχει πιθανότητα να είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πάθησης, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη (Κοιλιοκάκη) ή τη λακτόζη ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή κάποιας από τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδους Νόσους του Εντέρου (Ελκώδης κολίτιδα, Nόσος Crohn), που η διατροφική υποστήριξη διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανακούφιση του συγκεκριμένου συμπτώματος και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών, με ή χωρίς την οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση ορίσει ο/η θεράπων/ουσα ιατρός.

Ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο περίπλοκα, να μην κρύβεται κάποια πάθηση πίσω από το φούσκωμα και το πρήξιμο που κάνει την εμφάνισή του, είτε μεταγευματικά, είτε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μέσω της παρατήρησης και των διατροφικών περιορισμών ή του αποκλεισμού ορισμένων τροφίμων να καταφέρετε να ελαττώσετε αισθητά ή ακόμα και να διακόψετε εντελώς την εμφάνιση αυτής της ενοχλητικής κατάστασης.

Ποια τρόφιμα και συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα;

  • Τρόφιμα πλούσια σε FODMAPs

Ως FODMAPS (Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols), ορίζουμε κάποιους  υδατάνθρακες (ολιγο-, δι-, μονο-σακχαρίτες και πολυόλες) που δεν απορροφώνται πλήρως από το πεπτικό, δημιουργώντας διαταραχές σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτοί οι υδατάνθρακες υπόκεινται σε ζυμώσεις από τους μικροοργανισμούς που κατοικούν στο πεπτικό και κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων αυτών, παράγονται αέρια τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το φούσκωμα και άλλες διαταραχές του γαστρεντερικού.

Τέτοια τρόφιμα είναι:

  • Γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, μαλακά τυριά κ.α.)
  • Όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια κ.α.)
  • Ορισμένα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σπαράγγια, αγκινάρα, κρεμμύδι, σκόρδο κ.α.)
  • Ορισμένα φρούτα (π.χ. μήλο, αχλάδι, κεράσια κ.α.)
  • Άλευρα και προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά)
  • Γλυκαντικά (π.χ. φρουκτόζη, μέλι, ξυλιτόλη)

Προσοχή! Σε περίπτωση που επιλέξετε να δοκιμάσετε μία διατροφή φτωχή σε FODMAPs, είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση από διαιτολόγο – διατροφολόγο και η σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, που γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό, εξαιτίας των πολλών διατροφικών περιορισμών αυτού του μοντέλου. Τέλος, είναι απαραίτητο να κάνετε καταγραφή των πιθανών συμπτωμάτων, έπειτα από κάθε γεύμα, ώστε να είναι εφικτό να προχωρήσετε σε συμπεράσματα σχετικά με τα τρόφιμα που ενδεχομένως δημιουργούν τις γαστρεντερικές διαταραχές! Συνήθως δεν είναι όλα όσα αναγράφονται παραπάνω, αλλά μέρος αυτών!

  • Πολύ αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα

Ξεκινήστε περιορίζοντας τα πολύ αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα! Τα αλμυρά τρόφιμα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οδηγούν σε κατακράτηση υγρών που εντείνει το αίσθημα φουσκώματος. Από την άλλη πλευρά, τα λιπαρά τρόφιμα καθυστερούν την κένωση του στομάχου και ενισχύουν την παραγωγή αερίων κατά την πέψη, που έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται και πάλι το αίσθημα πρηξίματος!

  • Ανθρακούχα ροφήματα – Μάσημα Τσίχλας

Τα ανθρακούχα ροφήματα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθρακικού και διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα μέρος του αερίου να “εγκλωβίζεται” στο γαστρεντερικό προκαλώντας έντονο φούσκωμα! Επίσης, μασώντας τσίχλα καταπίνετε ταυτόχρονα αέρα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η κατάποση αέρα μέσω των παραπάνω συνηθειών, δεν βοηθά το πεπτικό να λειτουργήσει φυσιολογικά.

  • Μεγάλα γεύματα – Γρήγορα γεύματα – Κακό μάσημα

Ένα ακόμα ζήτημα είναι τα πολύ μεγάλα γεύματα, τα οποία συνήθως χαρακτηρίζονται και με γρήγορη κατανάλωση και κακό μάσημα και οδηγούν σε έντονο φούσκωμα! Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε τα εξής φαινόμενα:

  • Αυξημένη πίεση των τοιχωμάτων του στομάχου, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας τροφής.
  • Ενώ, καταναλώνοντας γρήγορα το φαγητό σας, συνήθως καταναλώνετε ταυτόχρονα και μικρή ποσότητα αέρα! Είναι σχεδόν ανέφικτο, αν καταναλώνετε γρήγορα το γεύμα σας, να μασάτε αρκετές φορές το φαγητό, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο στομάχι ολόκληρα κομμάτια φαγητού, στα οποία προφανώς δεν έχει ξεκινήσει η πέψη από το στόμα, όπως ενδείκνυται, με αποτέλεσμα να “δυσκολεύει” και να παρατείνεται η διαδικασία της πέψης.
  • Δυσκοιλιότητα

Τα άτομα με δυσκοιλιότητα υποφέρουν συνεχώς από φούσκωμα και αυτό συμβαίνει γιατί τα κόπρανα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο χρόνο) αδρανή στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη και ανυπόφορη ορισμένες φορές και εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής των κοπράνων στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιούνται ζυμώσεις που οδηγούν και σε παραγωγή δύσοσμων αερίων και πρόκληση πόνου στο έντερο!

Επομένως, τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα και φούσκωμα καλό είναι να ξεκινήσουν τις διατροφικές αλλαγές για την αντιμετώπισή της!

  • Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εποχής που χρήζει προσοχής! Τα τελευταία δεδομένα και οι συστάσεις μιλούν για ολιγόλεπτο καθημερινό περπάτημα, τουλάχιστον 15 λεπτών, με στόχο τον περιορισμό των κατακρατήσεων και του φουσκώματος! Φυσικά, όσο περισσότερο κινήστε, περπατάτε ή αθλείστε τόσο καλύτερα για όλους τους τομείς!

Extra Info

Άγχος

Αν αισθάνεστε συνεχώς αγχωμένοι προσπαθήστε – όσο μπορείτε – να αλλάξετε ελαφρώς την ημέρα σας, ώστε να περιορίσετε το άγχος σας! Το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, πρήξιμο και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές! Ξεκινήστε ένα άθλημα, κλείστε την τηλεόραση, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική και γενικά επιλέξτε τον δρόμο που θα καταπραΰνει συναισθήματα και εντάσεις που σας οδηγούν σε ακραίες εκρήξεις άγχους!

Related Posts