Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Παιδιά και Έφηβοι
Έγκυες
Θηλάζουσες
Αθλητές
Τρίτη Ηλικία
Χορτοφάγοι (Vegetarian)
Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Παιδιά και Έφηβοι
Από την ηλικία των 2 ετών, που η διατροφή των παιδιών είναι πλήρης και πλέον έχουν εκτεθεί σε όλες τις ομάδες τροφίμων και σε όλες τις γεύσεις και τις υφές, μέχρι και την ενηλικίωση, θα παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά και τους εφήβους, η διατήρηση καλής υγείας και η επίτευξη σωστού ρυθμού αύξησης και ανάπτυξης είναι το άλφα και το ωμέγα.
“Αν η διατροφική εκπαίδευση ξεκινήσει από την παιδική κιόλας ηλικία σίγουρα τα εφόδια και τα οφέλη θα είναι αμέτρητα.”
Στόχος μας είναι:
*Όταν κριθεί απαραίτητο (π.χ. σε περιπτώσεις πολύ χαμηλού ή πολύ υψηλού σωματικού βάρους) προχωράμε στο σχεδιασμό εξατομικευμένου διαιτολογίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η οποιαδήποτε κατάσταση και να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά!
Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Έγκυες
Σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο είναι πολύ σημαντική η διατροφική υποστήριξη, καθώς οι ανάγκες των εγκύων σε θερμίδες και μάκρο/μίκρο θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και απαιτούν προσεγμένο σχεδιασμό και τροποποιήσεις καθόλη τη διάρκεια της κύησης.
Στόχος μας είναι:
Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Θηλάζουσες
Ο θηλασμός προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στη θηλάζουσα μητέρα, όσο και στο βρέφος.
Την περίοδο της γαλουχίας οι ανάγκες της μητέρας σε ενέργεια, μάκρο και μίκρο θρεπτικά συστατικά και υγρά είναι αυξημένες και μεταβάλλονται ελαφρώς από το 1ο στο 2ο εξάμηνο. Να θυμάστε ότι η καλή κατάσταση θρέψης θα ωφελήσει κυρίως τη θηλάζουσα, καθώς η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει από άτομο σε άτομο.
Η σύσταση του μητρικού γάλακτος δεν μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας, καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα με το πρωτόγαλα ή πύαρ, όπως ονομάζεται το γάλα των πρώτων ημερών, μέχρι και την παραγωγή του ώριμου γάλακτος μετά την 14η ημέρα, η σύσταση του τροποποιείται σε κάθε περίπτωση, ώστε να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρέφους. Το μόνο που μπορεί να επηρεάσει η διατροφή είναι η ποσότητα και το άρωμα, ενώ μέσω της παρατήρησης μπορεί να διαπιστωθεί εάν κάποιο τρόφιμο ενοχλεί το βρέφος, ώστε να το αποφύγει η μητέρα για λίγο και να το επανεντάξει στη διατροφή της σε επόμενο στάδιο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κυρίως στην κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, όπου η κατανάλωση και των δύο είναι αναγκαίο να ξεκινά μετά από κάποιο διάστημα και να προγραμματίζεται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σε σχέση πάντα με τις ώρες του θηλασμού!
Στόχος μας είναι:
Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Αθλητές
Η διατροφή μπορεί να ενισχύσει ή να περιορίσει την αντοχή, τη δύναμη και την αθλητική επίδοση, είτε σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο!
Είναι επιτακτική η ανάγκη διατροφικής υποστήριξης των αθλητών, ώστε να έχουν πλήρη ενεργειακή κάλυψη και επιμέρους επάρκεια όλων των θρεπτικών συστατικών.
Στόχος μας είναι:
Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Τρίτη Ηλικία
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αφορά άτομα 65 ετών και άνω. Είναι μία περίοδος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είτε μιλάμε για άντρες, είτε για γυναίκες, οι μεταβολές που επιφέρει η γήρανση τόσο οργανικά, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο μπορούν να επηρεάσουν εν γένει την υγεία.
Βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι η αλλαγή της σύστασης σώματος με το ποσοστό λίπους να έχει την τάση να αυξάνεται και το ποσοστό άλιπης μάζας να μειώνεται, η ευαισθησία στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, η απώλεια οστικής μάζας, η πολυφαρμακία, τα οδοντικά προβλήματα – υγεία στόματος κ.α.
Στόχος μας είναι:
Διατροφή Ομάδων με Ιδιαίτερες Απαιτήσεις
Χορτοφάγοι (Vegetarian)
Η χορτοφαγία χαρακτηρίζεται από τον αποκλεισμό κρέατος, ψαριού, θαλασσινών και όλων των υποπροϊόντων τους. Ανάλογα με το πόσο αυστηρό θα είναι το μοτίβο της συγκεκριμένης δίαιτας σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλείονται και τα αυγά αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κατηγορίες των χορτοφάγων είναι:
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι: Αποκλεισμό κρέατος, ψαριού, θαλασσινών και όλων των υποπροϊόντων τους. Κατανάλωση αυγού και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Γαλακτο-χορτοφάγοι: Αποκλεισμό κρέατος, ψαριού, θαλασσινών και όλων των υποπροϊόντων τους. Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά όχι αυγού και προϊόντων με αυγό.
Ωο-χορτοφάγοι: Αποκλεισμό κρέατος, ψαριού, θαλασσινών και όλων των υποπροϊόντων τους. Κατανάλωση αυγού και προϊόντων αυγού αλλά όχι γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αυστηρή χορτοφαγία (Vegan): Αποκλεισμός όλων των ζωικών προϊόντων, των αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση αποκλείεται και το μέλι (καθώς αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης των μελισσών) και κάποια είδη ζάχαρης (καθώς για τη λεύκανσή τους χρησιμοποιείται άνθρακας από κόκκαλο).
Τέλος, υπάρχουν δύο ακόμα κατηγορίες που αγγίζουν το μοτίβο της χορτοφαγικής διατροφής και είναι:
Ιχθυο-χορτοφάγοι (Pescatarian): Αποκλεισμός κρέατος. Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.
Ημι-χορτοφάγοι (Flexitarian): Αποκλεισμός ζωικών προϊόντων. Κατανάλωσή πιο σπάνια.
Σημαντικό λοιπόν σε αυτό το μοντέλο διατροφής είναι η αποφυγή διατροφικών ελλείψεων και απώλειας μυϊκού ιστού, εξαιτίας του αποκλεισμού ζωικών προϊόντων. Βασικές ελλείψεις είναι αυτές του σιδήρου, του ασβεστίου, της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης D.